Donina Patk(ic)a

Za donu i ostatak

Kao uvijek kad nešto staviš na blog, povučeš me za jezik, šteta da me ne povučeš malo niže, makar je upitno da li bi tamo nekaj našla za povući? (jok, sad povjerio)

Patka mi je u genima. Valjda zato toliko slinim na tvoju patku i njenu guzicu slatku?
Potpisujem tvoje rituale od nabave do pečenja patke…. But

Nabijem Michelina i njegove zvjezdice, pa kad mi donesu komadić obojane, nasaftane plastike mislim da mi je konobar donio uzorak da probam glavno jelo i ako će mi odgovarati slijedi zdjela istog. Malo ja liznem toga i konobar me pita kaj bum za dezert? Čeka malo junače gdje mi je glavno jelo? Upravo ste ga konzumirali….
Onda mi je tek došlo iz guzice u glavu da restorani s zvjezdicom u svojim kuhinjama nemaju lonce poput Michelin automobilske gume nego da hranu pripremaju u džezvama i to u onakvima u koje ne stane kocka šećera.

Odo ja vrit, zaboravio temu, patku
Recept vuče iz korijena obiteljskog stabla.
Razlika je samo u začinu i prilogu.

Ako pečemo patku onda pečemo patku, nikakvo korijenje, granje, voće, vegete, ni preljevi vina, piva, konjaka, rakije šampanjca…..

Patku natrljati (kamenom) solju, kimom običnim i crnim, ne možete pretjeti…
U protvan malo ulja tek toliko da se patka ne zalijepi u početku pečenja jbg kad nema moje bake koja je uvijek imala negdje na dnu špajze pačju, guščju, svinjsku mast za terapiju i jelo.
Zašto u vruću pećnicu? Da zatvorite vanjske pore kako sokovi ne bi izlazili van i isušili meso. Temperatura? Pojma nemam, ako sam se spekel kad sam stavljal patku u rol, bila je dobra, ak se nisam spekel onda ju treba malo zafrljti.

Sad se možemo nalijevati da ne dehidriramo i da imamo fokus na patku i prilog.

Neoprani narezani kiseli kupus uz malo dodatka vode, par listova lovora, prstohvat ljute i slatke crvene paprike (može umjesto ljute i kajanski biber), stavimo dinstati uz povremeno miješanje dok voda ne ishlapi.
U drugoj posudi kuhamo knedličke (knedli su preveliki) od krumpirovog tijesta (njoke, valjuške wtf)
Pačju mast iz protvana nalijemo na dinstani kupus zajedno sa zapečenom sukrvicom na dnu protvana koju moramo strugati i u to umiješamo kuhane knedličke.

Patka? Kožica puca, meso se topi …..

In live:







27.12.2025. u 17:59   |   Dodaj komentar

Ok,nisam to tak spremala,sa knedličkima,ali izgleda deliciuss:)
Znam da neki vole pekinšku sa narančom i medom,vrlo je dugo treba spremati,no kod mojih je oduvijek tradicionalno patka sa mlincima i cikla salatom,ehh:))
Danas sam bila lijena i ispekla odojak ,prilog dinstane zel mahune,slatka mrkva i batat,a salate su razne ;pečena paprika , iceberg , celer i badem prženi po zelenjavi.

Autor: cyberlady   |   27.12.2025. u 18:33   |   opcije


I vrijeme je večere,mislim da će pasti svježi sir,grapolice,i pršut.
A nabavila sam i avionski ananas,koja rapsodija slasna,to obični ide poslije odojka .

Autor: cyberlady   |   27.12.2025. u 18:36   |   opcije


cyb lajkam tvoju klopu i kad je sve šareno

Autor: budvar   |   27.12.2025. u 18:56   |   opcije


Ja se guram,a ti čekaš da se referira drugarica,ups
idem nekam malo...:p

Autor: cyberlady   |   27.12.2025. u 19:19   |   opcije


Pečen patku, a na gusku gledan,
i s kokican ja san sretan,
ringe ringe raja,
nestašan je ovaj čika Paja e :)))

Autor: Jarac999   |   27.12.2025. u 19:31   |   opcije


Isuse, kak se meni to jeDe, mljac!

Autor: juicy-mama   |   27.12.2025. u 20:10   |   opcije


bravo majstore:)

Autor: bbmuisa   |   27.12.2025. u 21:10   |   opcije


mljaaac:)

Autor: bbmuisa   |   27.12.2025. u 21:12   |   opcije


ladonna peče patku samo da ima izgovor da se našvasa rakije:)))

Autor: bbmuisa   |   27.12.2025. u 21:12   |   opcije


Ovo na slikama djeluje baš yummy:)

Još da si u odjeći ko onaj Jamie Oliver:)

Autor: Lana48   |   27.12.2025. u 23:22   |   opcije


Dodaj komentar