Umro Bora Čorba
Kao čovjeka ga nisam cijenio niti prije devedesetih, ali kao glazbenika...
https://www.index.hr/magazin/clanak/20-najvecih-hitova-bore-corbe/2595611.a
spx
04.09.2024. u 11:19 | Editirano: 04.09.2024. u 11:22 | Komentari: 36 | Dodaj komentar
Kaj su jeli naši stari
Bio danas u Vrbovcu.
Najviše zbog pere. Nisam ju dočekal i to je sve kaj bi štel reći o Vrbovcu.
Veni, vidi, fugi
24.08.2024. u 17:04 | Editirano: 02.09.2024. u 7:34 | Komentari: 11 | Dodaj komentar
Nicecream
Na nekom portalu pročitam: … Pitali smo influencericu da nam pripremi tri nicecreama … i to je bio povod da porazgovaram s ChatGPT.
14.08.2024. u 9:48 | Komentari: 1 | Dodaj komentar
OK
Dugo nisam ništa o klopi. Jebiga bilo je vruće i nisam baš nisam bio nešto od kuhanja (premda je bilo kojekakvih salata s tjesteninom, kozicama, sirom, piletinom, ribama raznim...). E pa eto danas ustanovio da su mi se paradajzi i paprika samo kaj se nisu zdošli, pa u to ime... sataraš i ražnjići od piletine.
A prošle nedjelje dovučem(o) se do Sljemena i ustanovim(o) da Puntijarka ne dela. Pa onda još malo gore pa malo dole i eto nas do Tomislavca. Ručak. Purica z mlincima (10€) Porcija obilna, frendica odustala na trifrtalj. (ali panakota joj nije bila preveć). Sve u svemu: dvaput purica z mlincima, velika piva, nekakav sok (marelica?) i panakota 30€
Sljedeće nedjelje (ili subote) pak na Sljeme i možda bude i nekaj o nekakvoj ljubavnoj priči.
07.08.2024. u 14:30 | Komentari: 10 | Dodaj komentar
Nisam pametan
kako sve ovo posložiti. Inače ne pratim ove OI, ali mi tu i tamo iskoče neke zanimljivosti. Primjerice ženski boks... ona talijanka kaj se predala u prvoj minuti...
ili ovaj skok s (jednom?) motkom...
Link
04.08.2024. u 16:24 | Editirano: 04.08.2024. u 16:35 | Komentari: 19 | Dodaj komentar
Kvalifikacije
:)) Hungaroring
Norris, Piastri, Verstappen … Sainz, Hamilton, Leclerc… Ricciardo deseti, Perez se zapucao u zid u Q1, Russela ostao u Q1… Moglo bi sutra biti zanimljivo.
20.07.2024. u 18:22 | Komentari: 2 | Dodaj komentar
Prije dvanaest godina
Oni koji znaju kažu: preskupo smeće, na "biljnoj bazi", "dodatak prehrani"... Je, ako ne dodaju malo kemije imaju učinak kao i Dabine protugradne rakete. Nezgodno s tom kemijom je što ne navedu koliko su i čega stavili, pa znaju umiješati i sildenafil i tadalafil i dapoxetin, a ništa nema na deklariciji. Pa ih onda zabrane, pa izbace seriju bez kemije... i tako u krug.
10.07.2024. u 10:07 | Komentari: 6 | Dodaj komentar
Maksimir
Maksimir
Ostario sam... Ne mogu drugačije objasniti da me frendica uspijeva nagovoriti na kojekakve neprimjerene aktivnosti: te se pentraj na Sljeme (dušu ispustio da se dokotrljam do Puntijarke), te aj do Križevaca na pečenog vola (no dobro to me nije trebala puno nagovarat, a usput sam se, vjerojatno, krajcao s Arapo ispred Gradske kavane), pa Terezijana u Bjelovaru…
Ove nedjelje, pri punoj svijesti (???) pristanem napustiti ugodno klimatiziran stan i zaputiti se u divljinu Maksimira, u stvari ZOO. E pa, prav mi budi! (u stvari je bilo dobro, nije bilo pretjerano vruće, pivo je bilo hladno, životinje… kako koje… najviše sam zavidio vodenkonju – do nosa je bil u vodi, merkati su me podsjetili na Iskricu – Arapo stavila neku slikicu… medo se nije dao smesti u svojim aktivnostima i tako…)
Merkati su mi bili super
A medo ko medo...
Doma sam imao dinstana juneća prsa od jučer, dodao samo umak od luka i salatu, dva deci plavca i idem pogledati kako je završio Silverstone.
I da, prošle subote je bila pedesetgodišnjica mature. I to je sve kaj imam reći na tu temu.
07.07.2024. u 17:52 | Komentari: 10 | Dodaj komentar
Pomalo mi sviće...
...ne znam bi li nastavio pisati ili lijepiti slike...
11.06.2024. u 18:42 | Komentari: 3 | Dodaj komentar
Svatovski vol na ražnju
Nikada nisam vidio kako se peče vol na ražnju i onda naletim na program Križevačkog spravišča gdje lijepo kažu da buju vatrogasci (zaboravil sam otkuda su - ?nešto? Križevačko?) pekli Svatovskog vola (ovo svatovskoga vjerojatno ima neke veze s legendom o spravišču). To s pečenim volom me ono baš napalilo i nađem si društvo, nacrtamo se ranom zorom na Glavnom (HŽ penzionere časti besplatnim prijevozom) i za sat vremena eto nas u Križevcima...
Dok čekam(o) da se vol speče svratimo u Gradsku kavanu (kava i kolač nekakav), obiđemo čokolateriju (opet se nekaj popije, nabave se neke praline) i onda šetnja od kioska do kioska, a je sve gledam di je vol. Jebote di je vol? Ne vidim vola! Nigdi vola! I onda šapat, pa glasina pa vijest da je vatrogascima "opal vol v oganj". Vol šesto kila, a drveni ražanj i eto, shit happens.
I eto! Nisam vidio kako se peče vol na ražnju. No vatrogasci su ipak nekako zgotovili toga vola i uspjeli ga podijeliti u predviđeno vrijeme. Probao, okus je bio OK, no zericu žilav – bit će da im je falilo još malo vremena da ga srede do kraja.
I da, u Križevcima je danas bilo vruće za popizdit.
A ako netko slučajno odluči speći vola evo recept:
Starozagrebački vol na ražnju
Za vola od 200 – 250 kg potrebno je:
10 kg soli, 15 kg domaće slanine (nabode se trakama slanine), 10 l ulja (naizmjence se maže s lojom i uljem), 15 l piva (za podmazivanje), 3 metra drva za loženje. Meso poslije pečenja kalira oko 40 posto.
Trup vola mora se čisto obraditi i ohlađen dobro posoliti s unutarnje strane. Sol se stavlja i u otvore i rezove koji su napravljeni nožem na vratu, leđima u dijelu lopatice i po površini butova s unutarnje i vanjske strane. Loj i bubrezi se izvade i obreže rep. Trup se navlači na kolac ražanj koji mora biti čvrsto vezan ispod cijele dužine kralježnice, repa i između donje čeljusti glave. Glava, vrat i zadnje noge posebno se vežu da bi dobili punu dužinu trupa od 3,5 m i da bude dovoljno napet. Kroz trup sa strane nabiju se poprečno u ražanj drveni štapovi, da sve bude čvrsto uz trup koji se uvijek okreče u jednom smjeru.
Vatra se pali u dužini od 3 m, a žar dijeli na dvije jakosti, za vrat i prednje noge i žar za debelo meso (butovi). Stijenke i otvor trbuha moraju se obavezno zatvoriti, a prednje noge povezati prema naprijed i izvaditi iznutricu iz grudi i jezik iz glave.
Ražanj mora biti udaljen 1 m od zemlje i 1 m od područja žara. Zagrijavanje mesa trupa traje 10 sati, kad se počne peći površni sloj mesa. Tada uz obvezno premazivanje vodom i lojem, uljem i mlazom piva po površini u smjeru okretanja, mogu se rezati prvi odresci. Nakon rezanja polupečena mesa mjesta se ponovo premazuju i peku, tako redom dok traje mesa.
Reže se samo u slojevima pečeno meso bez kosti. Na kraju pečenja koje traje 5-6 sati od početka rezanja ostane kostur s određenom količinom pečenog mesa, koje se sjekirom polako u dijelovima skida s ražnja. Pečeno meso, odresci, su sivosmeđe boje, vrlo sočni, ugodnog mirisa i okusa, jedu se samo topli uz domaći kruh, pivo ili vino.
08.06.2024. u 20:40 | Editirano: 08.06.2024. u 20:41 | Komentari: 13 | Dodaj komentar
Četvrti lipanj
Da su se prije nekoliko godina zvijezde, ili kaj već malo drugačije posložile, današnji bi mi dan počeo s laganim škakljanjem žene dok se ne razbudi, pa: "sretan rođendan!", pa mali maraschino pa… i onda lagano ustajanje i šetnja do kuhinje i onda kava i priče; a kaj bumo danas? budemo išli van na ručak?, večeru?, budemo ostali doma?
Najvjerojatnije bi napravil malo laganiji ručak (pileći file u nekom laganom kiselkastom umaku?), poslije ručka šetnja gornjim gradom – Katarinski trg i njezina Šesta (gimnazija), Žnidaršić, Matoš, Vranicanijeva…. Večera… ne znam…
Jako mi nedostaje. Prve dvije godine bez nje sam bio potpuno izgubljen. Sjedim u udobnoj, ofucanoj i od mačke (koja skoro pa da me uopće nije doživljavala) izgrebanoj fotelji, pokušavam pogledati film, poslušati glazbu, ali njezin dvosjed je prazan i nemam s kim podijeliti svoje misli o filmu, glazbi, knjizi…
Onda mi poznanici kažu glavu gore. Pa spomenu Iskricu… Pa se ja pojavim na Iskrici. Pa poslije mjesec dana skužim da ja nemam kaj tražiti na Iskrici.
Onda mi se javila ženina frendica. Nismo se često sretali, tu i tamo ručak kod njih, večera kod nas i tako, standardno. Nedavno sahranila muža. Pa smo se, malo pomalo počeli češće viđati. Pa smo došli do nekakvog ni vrit nit mimo odnosa.
Od Iskrice… pa… hrpa pvt, nekoliko kava i jedna pametna žena s puno podudarnosti, sličnih promišljanja o društvu, glazbi, politici. Drago mi je da imam s kim popričati i to je jedino (osim bloga) kaj imam od Iskrice.
04.06.2024. u 22:50 | Komentari: 9 | Dodaj komentar
Rješavam se zaliha
Zamolio me jučer dimnjačar da mu posudim lojtru... Ok, lojtra je ovdje bitna utoliko kaj sam moral proroštat špajzu. I skužio da imam dosta staru konzervu slanutka, hrpu kojekakve (načete) pašte: lingvine, špagete, špagetoni, bucatine... a i nešto krumpira koji su počeli klijati... U frizeru sam vidio i oslića koji je tamo otprije par mjeseci. I onda sam odlučio da moram malo napraviti reda s tim mojim zalihama.
Počeo sam s oslićem... (pa ću onda nastaviti s linguine al limone - imam par bio limuna koja bi trebalo potrošiti , bucatini amatriciana – ima se nešto godera pa će biti i špageti carbonara, spaghettini aglio, olio e peperoncino, njoki sa šalšom....)
Also dakle, oslić. Pola kile fileta. Mala konzerva Despar slanutka. Nedavno sam kupio i glavicu mladog zelja – polovica mi je dovoljna. Kapula, dvije mrkvice, pola zelene paprike, par češnjeva češnjaka, žlica konžerve, pola žličice kurkume.
Najprije sofrito, u stvari ovdje bi bio refogado, izmiksati sa štapnim mikserom, onda ocijeđeni i isprani slanutak, sitno rezano zelje i narezani oslić. Malo kurkume, sol, papar. Možda petnaest minuta dok se ne skuha zelje.
22.05.2024. u 13:47 | Editirano: 22.05.2024. u 14:02 | Komentari: 2 | Dodaj komentar
Povirio malo...
Nemam još razloga za obnoviti Premium
09.04.2024. u 9:32 | Komentari: 1 | Dodaj komentar
Rihtam satove
Imam ih jedno petnaest za porihtati...
(mali dodatak) "Vaša Premium pretplata je istekla! Imate 1 dodatni dan!"
E, pa u to ime
do daljnjega nema me na blogu. Pozdrav.
30.03.2024. u 9:42 | Komentari: 7 | Dodaj komentar