Nostalgija

U zadnje vrijeme samo povremeno se naluknem na blog i nekako mi se čini da je nekada bilo drugačije; palo mi je na pamet da bi možda bili zgodno da odem nekoliko godina (ili desetljeće?) unazad da vidim kako je bilo onda. Međutim, uletio sam u neko uzvišeno stanje uma i tijela i težnje ni za čime pa će to malo pričekati...

A onda, u tom stanju "kad si nigdje i svuda, kada lebdiš između svega i ničega, kada ti nije ni do čega doli do onoga – pusti me stat" (by Jakša Fiamengo), naletim na portalu Telegram.hr pod Gastro vijesti na: Boogie Lab ima novu brunch ponudu, a naši su apsolutni favoriti ovi prefini sendviči... jebali ih sendviči...

Dakle, taj brunch su izmislili Britanci potkraj devetnaestog stoljeća i to kao malo kasniji nedjeljni obrok koji bi zamijenio doručak i ručak jer su se subotom (uglavnom) nažvajsali pa im je bilo malo prenaporno ustati za doručak. Kako je sve to bilo pomalo britanski uštogljeno, uletjeli su Ameri i sredinom dvadesetog stoljeća od svega napravili... to kaj su napravili – raširili taj svoj običaj po svijetu, a mi smo ga, k'o zadnji nadobudni provincijalci nekritički prihvatili i odjebali naše gablece i marende.

Also gableci. Ne znam za puno mjesta (u Zagrebu) gdje se mogu pojesti variva, gulaši, sarme... po prihvatljivim cijenama za šljakere, penziće... pa mi je bilo pravo otkriće Bistro Tvrtkova (u podrumu zgrade Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Tvrtkovoj 5).

A tipične marende: tingulet, tripice, lešo meso, jetrica Veneciano (rekli bi Splićani Dolce Garbo) ne znam gdje ima... osim ako si to sam ne složim. Što i budem. Kada me prođe ovo "uzvišeno stanje duha u tijela u težnji ni za čime"

Razlika između marende i gableca? Gabla se radnim danima, marendaje se cijeli tjedan.




Jebali ih sendviči po 12 € komad

Uredi zapis

14.05.2025. u 17:20   |   Komentari: 8   |   Dodaj komentar

Sezona krpelja

Krpelji nisu kukci, pripadaju razredu paučnjak i najbrojniji su u redu grinja. Sitni su paraziti, ne lete, ne skaču nego se skrivaju u travi, listovima i granama niskog drveća i raskrečenih nogu čekaju pogodnog domaćina – najčešće sisavce, ptice i ponekad gmazove.

Krpelji nemaju oči, ali posjeduju osjetila koja im omogućuju da detektiraju toplinu, vlagu i ugljični dioksid koje izdišu potencijalni domaćini. Strpljivo čekaju na vrhovima biljaka, a kada se domaćin približi, prelaze na njega i plaze po njemu tražeći pogodno mjesto za ugriz; samo probadanje može potrajati i desetak minuta, a domaćin to i ne osjeti jer u slini ima nekaj kaj djeluje kao anestetik.

E, kad se rilom prikelji i počne sisati krv (nisam spomenuo da je ženka krpelja ta koja napada?) onda može doći do sranja jer u procesu sisanja iz krvi uzima samo ono kaj je potrebno, a ostatak vraća u domaćina i u tom vraćanja može u krv ubaciti i one hajvančiće (bakterije i viruse) koji mogu izazvati ozbiljne bolesti: lajmsku bolest i krpeljni meningoencefalitis. Krpelje zaražene virusom najčešće nalazimo u području Hrvatske između Save i Drave, a krpelji zaraženi bakterijom koja uzrokuje lajmsku mogu se naći na čitavom području grada Zagreba.

Aktivnost krpelja ovisi o temperaturi i vlažnosti i sezona im je proljeće i rano ljeto (travanj – lipanj). Kako se zaštiti? Pa osnovno bi bilo ne ići tamo gdje ima krpelja ;) . Koristiti odgovarajuću odjeću i obuću, primijenit repelente i ... ovo mi je najdraža preporuka.... Vele ovi iz škole narodnog zdravlja: "Pregledati se tijekom boravka u prirodi svakih dva do tri sata te obavezno nakon povratka iz prirode, osobito nakon boravka u području zaraženih krpelja (obronci Medvednice). Krpelji obično nekoliko sati traže mjesto uboda prije uzimanja obroka krvi. Tijekom pregledavanja tijela posebice pregledati rubno područje vlasišta (iza uha, zatiljak, vrat), prepone, pazuhe i područje iza koljena i pupak."
A zakaj ja sve ovo pišem? Da prikeljim ovu sliku:


Uredi zapis

30.04.2025. u 17:10   |   Komentari: 13   |   Dodaj komentar

Prva svjetska utrka spermija

Nekonvencionalno natjecanje organizira start-up Sperm Racing, a cilj je skretanje pozornosti na sve veći pad stope plodnosti muškaraca.
https://www.telegram.hr/zivot/los-angeles-ce-biti-domacin-prve-svjetske-utr
ke-spermija/


Link

Prva mi je pomisao bila besposlen pop i jariće krsti no onda … a kaj ja znam. Nakon pročitanog članka… a Pit i to je Amerika

Uredi zapis

22.04.2025. u 13:07   |   Editirano: 22.04.2025. u 14:37   |   Komentari: 6   |   Dodaj komentar

5 razloga zašto bi možda bilo bolje ostati single (ako ste 60+)

Link

Možda nije najprikladnije štivo za nešto što ima pretenzije biti dejting sajt no čini se da nezanemariv broj 60+ čita blogove.
Ako je problem jezik u ovom you tube videu… -postavke - titlovi - *klik* - automatski prijevod - i biramo jezik (nema što nema) :))

Uredi zapis

27.03.2025. u 12:15   |   Komentari: 36   |   Dodaj komentar

Nisam pametan...



Zakaj mislim da je ovo u najmanju ruku dvojbeno. Also (dakle) da se sada ne pozivam na single iskustva od prije četrdeset i više godina, ali zadnjih pet (single) godina mi je pokazalo koliko je teže ugurat poplun u šlifer kada to radiš sam, a koliko je lakše kada se to radi u dvoje. Objesiti firunge puno je lakše kada ti netko pomaže (naročito ako ti je strop na preko tri metra...), sortirati veš za perilicu mi je dugo bila enigma (i još je): kaj s čim, temperatura, centrifuga da/ne, na koliko... O peglanju ne bi - nikada, ali nikada si neću znati opeglat majicu ili poplun kao što je ona... no da. Na placu ili u trgovini manja je vjerojatnost da ćeš previdjeti nešto povoljno i last, but not least, zgužvati plahte puno je ugodnije udvoje nego solo.
Ak me razmete.

Uredi zapis

20.03.2025. u 15:56   |   Editirano: 20.03.2025. u 16:03   |   Komentari: 10   |   Dodaj komentar

Nema dalje...

U Japanu žene mogu angažirati zgodnog muškarca da im briše suze dok zajedno gledaju tužan film.
Usluge uključuju i izlazak na kavu ili sudjelovanje u grupama koje nude duhovnu utjehu.

https://www.telegram.hr/zivot/u-japanu-zene-mogu-angazirati-zgodnog-muskarc

a-da-im-brise-suze-dok-zajedno-gledaju-tuzan-film/

Link

" Njegovanje prijateljstava i učenje komuniciranja na zdrav način mogu ublažiti usamljenost". E sad, koliko je "rent a friend" dobro rješenje… ne znam. Rekao bi da da je tu nešto jako pogrešno.

Nevezano uz ovu japansku priču:

Uredi zapis

12.03.2025. u 9:05   |   Editirano: 12.03.2025. u 9:28   |   Komentari: 42   |   Dodaj komentar

U ona mračna vremena

Dok se Dan žena zvao osmi mart (a taj osmi je tu, samo što nije) taj dan je bio pun svakakvih događanja, što po firmama (koje su se tada zvale poduzeća) što po raznim objektima gdje se jelo, pilo, plesalo (ne sjećam se kako su se onda zvali) i tako to.



Žene (drugarice...) bi se skockale, muški bi se ponapijali (OK, i poneke drugarice) i onda se znalo svašta izdogađati.



Moje sjećanje na te osme martove je dosta konfuzno pa su zato i ove slike takve, ne nužno povezane s danom žena, nego onako, općenite. I kao savjet... pazite kaj delate. Općenito, ne samo za dan žena :))

I ne vjerujte svemu što vidite, čujete ili osjetite.


Link

Uredi zapis

06.03.2025. u 11:26   |   Komentari: 36   |   Dodaj komentar

Dan pizdarija

Ne znam je li to zbog ove južine ili kaj, ali današnji mi je dan otpočeo s pizdarijama... Za početak, zaboravil sam staviti natren u Nesicu... nije big deal, ali je tako počelo. U apoteci (podižem terapiju za mjesec dana) zaboravim na Andol – sve ostalo je na receptu, ali Andola se moram sam sjetiti. Nisam se sjetio, ali nije big deal... imam ga još za dva tjedna.
Onda Spar (usput mi je kad se vraćam iz apoteke). Plan je uzeti đumbir, tikvice, kokosovo mlijeko i špinat za prawn stir-fry with ginger, coconut and chilli - gambere i začine već imam u frižideru.
I onda kaj? U onoj posebnoj vitrini za 50 % snižene artikle vidim tripice! (500 grama 1,49 €, u košaru ž njima!) i na putu prema kokosovom mlijeku, u mesnici vidim... kaj? Svinjske nogice! OMG... Imam u frizeru, već neko vrijeme, nešto lopatice od divlje svinje, malo buta od jelena i nešto, ne znam kaj, od muflona. Ideja je pozvati par frendova na čobanac, a svinjske nogice (i repovi, koje za sada nemam), su jako dobar sastojak čobanca). OK, uzmem dvije konzerve kokosovog mlijeka i na blagajnu, usput vidim neko španjolsko bijelo vino – Pluvio se zove, 1,99 € za butelju - aj dobro, poslužit će za tripice.
Doma raspakiravam to kaj sam kupil i onda paf!!! Pizdarija No (neki broj, veliki broj...) zaboravil sam špinat... A niš, ne bum danas gambere, budem tripice... i tak sam ja napravil tripice i bilo je super.
A gambere ne bum niti sutra... Sutra se brusim na svinjske nogice u saftu.
A čonanac, kad bude, bude.

Uredi zapis

24.02.2025. u 15:18   |   Komentari: 28   |   Dodaj komentar

Nisam ja odavde



U stvari htio sam reći da me oduševljava talijanska kuhinja kada se radi o pastama. Iako jako volim kuhati i papati (u biti volim žderati...) ono što skuham, ima trenutaka kad mi se ono baš neeedaaa i onda uleti talijanska kuhinja sa svojim paštama (ragu bolonjez i lazanje isključeni...) i kompletnim obrokom zgotovljenim za petnaestak minuta...

I tako sam ja i danas mislio napisati nešto o tome kako sam u Konzumu kupio eko limune i napravio PASTA al LIMONE Like an Italian no onda sam vidio kako se neke blogerice prepucavaju koja ima već*** (a ne znam kaj???) i eto odustao.

PS. Ako nekoga ipak zanima išta o Pasta al Limone, Cacio e pepe, Aglio e olio, Pasta amatriciana ili ne daj bože Carbonara, paa tu sam (još neko vrijeme).

Uredi zapis

20.02.2025. u 18:28   |   Komentari: 11   |   Dodaj komentar

Pašta



S vremena na vrijeme sjetim se da bi bilo pametno provjeriti kako stojim sa zalihama u špajzi i frižideru (a propos frižidera, mislio sam da je veš mašina krivac kaj mi se skuplja garderoba, ali se ispostavilo da je kriv frižider) i nakon malo inspekcije... svašta se našlo... petnaestak deka otvorenih špageta, kutija bucatina, lingvina, pipe, pene, šaka ditalina...
U frižideru sam otkrio nešto slanih srdela (nemam pojma otkuda mi i otkada su tu), načetu bočicu kapara i pola teglice maslina na koje sam potpuno zaboravio i još koječega iskoristivog u bližoj budućnosti.
Nekako na pol uha sam čuo da na radiju nešto trkeljaju o politici i tu sam počeo filozofirati o tome koji je stariji zanat politika ili... i to mi je dalo ideju kako iskoristiti one srdele, kapare i masline.
Naime kaj, postoji jelo koje se zove pasta put..., a jedna od legendi veli da je nastalo u prošlom stoljeću u napuljskim bordelima gdje su "djelatnice" znale muškima kojima je, eventualno, trebalo malo energije prije nego se prihvate "posla" (ili između "poslova") pripremale jednostavno, brzo spremljeno jelo od sastojaka koje su imale pri ruci: špageti, masline, kapare, pelati, inćuni, češnjak...
Ovo je jedna od legendi, a ima i priča koja je puno vjerodostojnija no nije niti približno ovako zanimljiva.
Meni je trebalo malo više od petnaest minuta da ga stavim na stol.

Uredi zapis

17.02.2025. u 16:32   |   Komentari: 28   |   Dodaj komentar

Najte kaj zameriti....

Malo bih prisnažio Laninu blogu i mrvicu sažeo u nešto slika...







Uredi zapis

09.02.2025. u 15:59   |   Komentari: 8   |   Dodaj komentar

Meknite se vse gore



Link

Bilo se danas na Sljemenu. Prekrasan dan, malo vjetrovito, ugodno toplo. Snijega nema osim po onim stazama, skijaša puno (zanimljiva mi bila škola za klince, cca pet, šest, sedam godina)
Onda natrag na toranj i gore na terasu, otvorena za posjetioce no samo polovina jer drugu polovicu još saniraju.
Ima u tom tornju veliki lift i u njemu veliko, krasno ogledalo i kada sam se vidio u tom velikom, krasnom ogledalu došlo me sram kada sam skužio koliku sam trbušinu uzgojio za ovo malo zime...
Skroz neraspoložen viđenim u špiglu vratio sam se doma, obrisao prašinu sa sobnog bicikla, promijenio baterije na displeju i pozabavio se jelovnikom za sljedeća dva tjedna. 1000 kalorija dnevno. Praf mi budi!


Link

Uredi zapis

26.01.2025. u 14:39   |   Editirano: 26.01.2025. u 14:48   |   Komentari: 5   |   Dodaj komentar

A ništa...



Osupnut masovnošću današnjih objava na blogu osjetio sam potrebu da velim da sam jučer bil na Sljemenu (nisam se pentral, ko gospon sam se vozil žičarom – za badav navodno) i nakon friškog zraka i hmm, hmm, snijega vratil sam se doma i napravil ričet s porilukom.



(za recept i eventualnu demonstraciju priprave i degustaciju možemo se dogovoriti – pvt, mail, whatsapp...)

PS. Danas sam malo neozbiljan ;))

Uredi zapis

09.01.2025. u 16:13   |   Editirano: 09.01.2025. u 16:15   |   Komentari: 16   |   Dodaj komentar

U se vrime godišća

Nakon četrdesetak ponoćki odustao sam od Božića (i Crkve i vjere općenito), ali običaje vezane uz te vjerske blagdane nisam zaboravio niti zanemario :)
Ne mislim drviti o tim običajima, a s poplavom "božićnih filmova" i prigodnih "ol aj vont for kristmas" šlagera nemam problema – zanemarim i izbjegavam TV i (formatirane) radio stanice, dakle uglavnom sve osim Yammat FM.
Also dakle, (počeo bi ?Joža V.??) pogledao nešto filmova (Lee, Conclave, The Substance, Megalopolis, The taste of things...), nešto serija (Dune prophecy, A man on the inside, Black Doves, The Terror: Infamy ...)
Lee je film o Lee Miller, bivšoj manekenki koja se posvetila fotografiji i jedinoj ženi ratnoj reporterki koja je pratila iskrcavanje u Normandiji, oslobađanje Pariza, konc logora Buchenwald i Dachau... Po naslovu, pomislio sam da se radi o biografskom filmu, ali u filmu se ne spominju njena manekenska iskustva, početak bavljenja fotografijom niti njena druženja s nadrealistima (Eluard, Cocteau, Picasso), a Man Rayu je bila i učenica i model i muza i ljubavnica. Film se bavi gotovo isključivo njenom ratnom fotografijom. To je odlično odrađeno no onda mi je naslov malo promašen... Kate Winslet više nego dobra.
Taste of things (Okus ljubavi) je meni jako zanimljiv film, a govori o ljubavi – ljubavi prema kuhanju, ljubavi prema hrani i ljubavi prema kuhanju za nekoga.
Megalopolis – lijep film, nemam pojma što je Coppola htio reći, ali film je lijep, puno lijepih kadrova, ali???
Konklava. Svi znamo kaj se dogodi kad umre papa. Skupe se kardinali i čekamo bijeli dim (a propos bijelog dima... trebalo mi je neko vrijeme da skužim da računala rade na bijeli dim – kada vidim da bijeli dim izlazi iz računala, računalo više ne radi).
Ono što ne vidimo prije bijelog dima pokušava nam reći Berger u ovom trileru (??), a to je da su i kardinali ljudi: intrige, podmetanja, sumnje - "homo sum nihil humani a me alienum". Film vrijedi pogledati premda će izazvati različite reakcije kod vjernika i ... onih ostalih.
Dune: Prophecy – nije niti na tragu Herbertove Dune, ali se da pogledati... mislim da se, ali nisam baš oduševljen.
A man on the inside... a ne znam kaj reći. Poznati glumci (Ted Danson, John Getz, Sally Struthers...)... jednostavno mi nije leglo. Odustao nakon druge epizode.
Black Doves. Početak odličan, a onda otišlo u sapunicu. Jebiga.
The terror: Infamy. Lite horror. Neloše. Bilo mi je otkriće kako su Ameri tretirali svoje japanske stanovnike za vrijeme drugog svjetskog.
Samo da još dodam: Sretan Božić svima koji ga slave
Link

Uredi zapis

22.12.2024. u 16:26   |   Editirano: 22.12.2024. u 16:31   |   Komentari: 12   |   Dodaj komentar

Za poznavatelje auto dijelova



Ricambi? Ti si se bavio auto dijelovima?

Uredi zapis

24.11.2024. u 9:05   |   Editirano: 24.11.2024. u 11:18   |   Komentari: 13   |   Dodaj komentar